Γνώριζαν αλλά ποιούσαν τη νήσσαν!
«Γνωρίζαμε και δεν μιλούσαμε», παραδέχτηκε -αφοπλιστικά ή κυνικά;- ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, βάζοντας μια «βόμβα» στο εσωτερικό της και ξεμπροστιάζοντας τις δύο μεγαλύτερες χώρες της, Γερμανία και Γαλλία.
Ταυτόχρονα, έβαλε «φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, με μια είδηση που μετέδωσε την Παρασκευή το Γαλλικό Πρακτορείο, και την οποία ο ίδιος διέψευσε χθες διά του εκπροσώπου του.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε πως «η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με την αντιμετώπισή της το τελευταίο έτος. Επρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες».
«Ηταν φανερό ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα προέκυπτε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν-Κλοντ Τρισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος, για τις προοπτικές γι' αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση», είπε χαρακτηριστικά. «Ηξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα», παραδέχτηκε ο Γιουνκέρ. Αλλά «εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», σημείωσε.
Το Γαλλικό Πρακτορείο και όχι το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ότι ο κ. Γιουνκέρ «ενημέρωσε Ελληνα πρωθυπουργό πως η χώρα του θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα» για να λάβει την απάντηση «ότι διοικεί μια διεφθαρμένη χώρα»
Οι δηλώσεις του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού και προέδρου της ευρωζώνης που αφορούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα αποτελούν κόλαφο:
- Για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, που γνώριζε το ελληνικό πρόβλημα, αλλά απέφυγε να κάνει ουσιαστική παρέμβαση. Αλλωστε, ο ίδιος μιλάει και με αυτοκριτικό τρόπο («γνώριζα»).
- Για τη Γερμανία και τη Γαλλία, που «κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους στην Ελλάδα» και δεν είχαν, προφανώς, κανένα συμφέρον -το αντίθετο- να κάνουν κάτι για να σταματήσουν αυτήν την πορεία.
- Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σίγουρα γνώριζε καλύτερα από τον καθένα τα οικονομικά στοιχεία, έστω κι αν σήμερα ο προέδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ δηλώνει «έκπληκτος» από αυτήν την αναφορά του κ. Γιουνκέρ.
...............................
Eλευθεροτυπία 11/10/2010